Fortsätt till huvudinnehåll

Renovering av sovrummet

Igår hänge vi upp tavlor i sovrummet så nu är vi så pass klara att jag känner mig redo att visa upp renoveringen vi har gjort där inne.

Efter vardagsrumsrenoveringen kände vi oss lite mer varma i kläderna och redo att ta oss an ett lite större projekt, trodde vi i alla fall! Det visade sig bli betydligt mer jobb och mer långdraget än vi hade förutsett. Vi började under allhelgonahelgen med att riva ut alltihop och sen kämpade vi som besatta ända fram till jul för att hinna flytta in innan julafton. Vi klarade det nästan, men inte riktigt och sen dess har vi jobbat på för att få det att kännas hemtrevligt. Mycket svordomar och slit, men jäklar vad nöjda vi är nu när vi är klara!

När vi flyttade in hade vi egentligen inte så mycket emot sovrummet. Tapeterna hade släppt i ett hörn och plastmattan var kanske inget vi själva hade valt, men i övrigt var det relativt fräscht. Garderoben däremot! Fy! Brun heltäckningsmatta och röda vävtapeter. Dessutom fanns det knappt plats för förvaring. Så egentligen var det garderoben vi ville renovera och så fick sovrummet hänga med.








Steg nummer ett var att riva ut allt i garderoben, riva ut dörren till garderoben, riva ner gipset från väggen mellan garderob och sovrum och dra ner tapeter.


Sedan började vi återuppbyggnaden igen. Vi ville vidga dörren till garderoben för att få plats med skjutdörrar med spegelglas så vi fick bygga om dörröppningen helt. Vi ville även bygga en sänggavel för att få ut sängen från väggen och för att få lite mer förvaring för sängöverkast, kuddar, etc. Både i och bakom sänggaveln ville vi sätta eluttag och till garderoben ville vi ha en dimmer så vi förberedda allt så långt vi kunde och hann och kallade in en elektriker som hjälpte oss med allt vi inte fick göra själva. När vi ändå var där och rotade bytte vi ut plasten till sidovinden bakom sänggaveln till en som var åldersbeständig och menad som ångspärr eftersom det som satt där bara var någon plast som använts som omslag till glasull en gång i tiden.




Sen var det dags att gipsa ihop allt igen innan vi kunde kalla in elektrikern igen för att koppla ihop allt. Det här steget tog betydligt längre än vi trodde från början eftersom varenda liten bit skulle anpassas på något sätt. Dels mönstersågning för att få plats med bjälkarna, dels raspa kanterna på grund av snedtaket. Mamma och pappa kom och hjälpte oss igång och hjälpte oss måla de första lagren vit färg i taket. Vi sänkte även taket i garderoben för att det skulle passa med skjutdörrarna och för att få lite plan yta att sätta taklamporna på.


Bakom sänggaveln ville vi bygga in förvaring och gömma eluttag till telefonerna.


Sen var det dags att börja bygga sänggaveln. Vi hade två snygga byråer som vi från början hade tänkt bygga in i sänggaveln, men när elektrikern sa att vi var tvungna att ha inspektionsluckor på de gamla eluttagen började vi tvivla på att det verkligen skulle gå. Så mitt i natten, efter en sen spelkväll kom jag på att vi istället skulle bygga hyllplan av MDF-skivor. Dagen efter satte vi igång! Stommarna är av reglar, hyllornas sidor och plan är MDF och sen är det klätt med gips på framsidan.





Därefter satte vi igång med spackling och målning av hela kalaset. Alla ytterhörnor fixade vi till med en tunn 90-graders metallprofil som var helt omöjlig att sätta upp men blev rätt bra i slutändan. Garderoben, sänggaveln, taket, lister, element, fönster och dörr blev vitt och väggarna ljusgröna. Vi fick besöka både Hornbach och Colorama ett antal gånger innan det blev rätt nyans, men nu känns den helt rätt.



Sen var det dags att lägga golv, något vi inte har gjort tidigare. Vi valde ett laminatgolv med klickfunktion så det var betydligt lättare än vad vi hade befarat. Det var nästan svårare att få den svarta undermattan att ligga på plats.




Ett stort orosmoment var bänkskivorna till sänggaveln. Eftersom vi inte hade kunnat bygga med millimeterprecision var min och Johans sida inte exakt likadana och dessutom lite skeva, men vi fick fantastisk hjälp på Hornbach med att såga till två bänkskivor och de blev så jäkla bra att vi fortfarande knappt kan förstå vår tur. :) Vi upplevde dock att bänkskivorna var lite ljusa så vi testade att betsa dem vilket visade sig vara ett bra beslut.


Lite förvaringsutrymme för kuddar och överkast


Här sitter det nu en lucka med gångjärn och ett handtag, men det har jag glömt ta bild på! Luckan kan man dock se på bilden nedan.


Sista byggsteget var att få upp garderobsdörrarna och garderobsinredningen. Vi provade för att tejpa fast golvskenan på golvet, men den skjuvades av efter några veckor så nu är den skruvad istället. Har inga bra före-bilder på vindsdörren, men den ligger nu plant emot väggen så att vi kan använda hela väggen till garderobsinredningen. När vi någon gång måste komma ut på vinden måste vi plocka ner lite garderobsinredning, vilket är lite bökigt, men det var en kompromiss för att få mer utrymme.






Och så äntligen lite efter-bilder! Det enda som vi egentligen har kvar är lite belysning runt min sminkspegel. Vi är supernöjda med resultatet och stolta över vad vi har lyckats med när vi egentligen är två gröngölingar på bygg- och renoveringsfronten. Det tog längre tid än vad vi trodde från början, men det har inte dykt upp så många konstigheter under resans gång, vilket är bra, så vi var helt enkelt bara dåliga på att beräkna tidsåtgången.

Mina foton. Bro i Riga, giraff och lejon från någon djurpark och en by i Frankrike.


Jag har ett sminkbord! (och världens snyggast pall)




Blev ingen bild på spegeldörrarna stängda, men ni får tänka er hur det hade sett ut. :)



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lugn tisdag

Just nu sitter Johan och tentar och jag funderar på om jag ska börja göra dressingen till vår Caesarsallad till ikväll. Jag är inte så haj på det där med att vispa så att det inte såsen inte skär sig så jag funderar på om jag ska fuska och använda färdig majonnäs istället. Fast jag har ju en och en halv timme på mig att misslyckas och testa igen så jag kanske ger det ett försök... Mer idag? Inte mycket... Var och handlade och jag har även hunnit dammsuga lite grann. Imorgon? Inte så mycket mer... Får se hur mycket Johan ska plugga och hur vädret blir. Hade varit skönt att gå ut och gå lite. Annars kommer jag nog kolla på serier eller läsa. Jag är inte så van vid att ställa in skärpan manuellt men jag läste i boken jag fick av pappa som handlar om min kamera att man i sökaren kan se var man har sitt fokus när man jobbar manuellt. Så jag gav det ett försök idag. Inte helt lätt när fåglarna inte är stilla, men man märker att de två bilderna är helt olika.

Glossy!!!

Ihh! Åkte direkt efter jobbet och hämtade mitt paket från Glossybox som låg på posten. Tänkte uppdatera ordentligt senare, men kan ju säga som så: det är myyycket kul i! :D

Sjuuukt rörigt!

En sak jag inte saknar med att vara hemma igen är min gamla dator. Den här skräphögen har tagit lite mer än 20 minuter att starta. Dvs på 20 minuter har jag tryckt på startknappen och fått igång min blogg. Wow, vilken kraft den har under chassit! Tillbaka till min dag... Jag åkte hem till mamma och pappa vid tre och möttes av totalt kaos här på övervåningen. Maria och mamma hade bara vräkt ut allt från vinden och in i "spelrummet". Sitter bokstavligen talat omringad av kartonger. För att ens komma fram till datorn behövde jag flytta undan tre. Fast en del framsteg har gjorts idag. Vi räknade att vi hade 23 kartonger var och en del gemensamma (jag och Maria) och nu har jag ungefär 12 kvar. Det är faktiskt väldigt kul att rensa i röran för man hittar så många leksaker som man hade glömt. Jag blev sjukt nostalgisk när jag öppnade lådorna med mitt gamla Belle Ville-lego. Älskade verkligen att leka med det och jag hade sjukt mycket. En gång fösökte jag bygga ett höghus. Jag tr